Aangezien ik mijn producten met een zo klein mogelijke voetafdruk wil verkopen is het natuurlijk ook belangrijk om naar de verpakking van de producten te kijken.

Het liefste zie ik mijn klanten met hun eigen verpakking aan de kraam komen maar dat is om verschillende redenen niet te doen als je op markten staat. Als alle producten in alle seizoenen los mee moeten in de bus dan heb ik teveel te maken met de weersinvloeden waardoor ik de kwaliteit niet meer kan waarborgen. Bij uitzondering wil ik nog wel eens op de kraam wegen, maar dat is alleen als mijn voorraad met gevulde zakjes op is en ik dus uit de bulk moet gaan wegen. De bulkverpakkingen worden daarna zo snel mogelijk omgepakt zodat de invloed van het weer beperkt blijft.

Dan kun je dus kiezen uit glas, blik, karton/papier of plastic.

Met mijn wensen lijstje:
zo min mogelijk gewicht (zo kan ik meer meenemen)
kwaliteitsbehoud van de inhoud
makkelijk te recyclen
goed te sluiten

Valt glas af omdat het gewicht te zwaar is.
Is blik best prijzig
Kan papier/karton niet omdat dan voornamelijk vocht invloed kan hebben op de inhoud. De kartonnen verpakkingen in de supermarkt zijn vaak bewerkt met een laagje waardoor deze wel geschikt zijn.

Dan blijft plastic als enige optie over.
Er zijn verschillende soorten plastic dus er is een keuze te maken welke voor mijn doel het meest geschikt is.
Voor mij is dit polypropeen geworden.
Hieronder leg ik uit hoe ik bij deze keuze ben gekomen.
Polypropeen (PP) is als plasticsoort ontdekt rond 1950. Het is een plastic die alleen bestaat uit koolstof en waterstof atomen. Bij de productie worden dus geen giftige stoffen gebruikt.
Bij verbranding komt er dus alleen CO2 en water vrij en geen andere schadelijke stoffen.
PP kan ook heel zuiver worden gemaakt waardoor het in het recycle proces een hoogwaardige grondstof is om te gebruiken. Verder is het lichter dan water en hier niet in afbreekbaar. Het plastic blijft dus als geheel drijven en er ontstaat dus geen microplastics.
PP is ook bestand tegen zuren en dampdicht.
Door al deze eigenschappen is PP voor veel doeleinden te gebruiken en goedgekeurd voor gebruik bij verpakken van voedingsmiddelen.
Ik heb de keuze gemaakt voor PP zakjes omdat de meeste klanten thuis gelijk hun eigen potje navullen en de hoeveelheid afval dus minimaal is. Verder blijft de kwaliteit van de kruiden beter behouden omdat er geen vocht in of uit kan als de zakjes zijn geseald.
Ook het minimale gewicht zorgt ervoor dat ik bij het vervoer naar de markten meer mee kan nemen en zo dus voldoende voorraad bij me heb.
Al met al voor dit moment dus de beste keus in verpakkingsmateriaal met een zo klein mogelijke aanslag op het milieu
Keuze van verpakking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *