
Vandaag in de reeks keukenkruiden onder de aandacht wil ik u voorstellen aan … KERVEL
Kervel staat bij medici in de boeken als : Cerefolii herba
Bij botanici is het Anthriscus cerefolium
Kervel is een 2 jarige plant die ongeveer bloeit vanaf april-mei. Als keukenkruid wordt hij als 1 jarige gezaaid omdat de jonge blaadjes het smakelijkste zijn.
Het heeft vers een licht zoete anijsachtige smaak. In gedroogde vorm is deze iets minder intens.
Kervel is niet zo bekend als haar familieleden de peterselie en koriander, maar wel te gebruiken als vervanger hiervan in diverse gerechten zoals soepen, sausen en salades.
In de oudheid werd het kruid veel gevonden in de kruidentuinen rond de middellandse zee.
Het kruid was toen bekend vanwege zijn bloedzuiverende en urine afdrijvende eigenschappen. Verder heeft het een heilzame werking op de luchtwegen, dit vooral bij ontstekingen op de bronchiën en bij astmatische problemen. Vers sap kan men gebruiken bij keelpijn.
In de middeleeuwen werd kervel inwendig gebruikt bij leveraandoeningen, darmkolieken en uitwendig bij oogontstekingen en aambeien. Kervel is tevens een rijke leverancier van vitamine C en bevat veel koolhydraten.
In de keuken gebruik je het verse kruid meestal als garnering of voeg je het op het einde van de bereiding toe. Als je het kruid namelijk laat meekoken verliest het zijn smaak.
Gedroogd vind je kervel veel terug in kruidenmengsels. Denk dan aan mixen voor kruidenboter, fines herbes of tuinkruidenmix.
Vanwege zijn reinigende werking kun je kervel ook gebruiken als thee.
De kervel die ik op de kraam verkoop komt uit Duitsland
De foto is afkomstig van soortenbank.nl en laat een plant zien inclusief zijn bloeiwijze
bronnen: o.a. soortenbank.nl, wikipedia en tuinadvies.nl
Kervel