De Grutterswinkel is bijna jarig. Op 12 juli is het 5 jaar geleden dat ik bij de KvK ben geweest om de Grutterswinkel in te schrijven.
Een bedrijf runnen is een dynamisch proces en dat blijkt maar weer als ik zo eens terugkijk op de afgelopen 5 jaar.

Ik neem u graag mee in vogelvlucht van het ontstaan tot nu.
Eigenlijk begon het al voor de inschrijving. Na een periode van thuis zitten -en weer aan het werk willen gaan- ben ik tijdens een participatieproject gaan nadenken wat ik dan wilde doen. En zo ontstond mijn droom van een kruidenier zoals vroeger, maar dan in de moderne tijd. De naam werd bedacht en de inschrijving gedaan.
Na de inschrijving volgde de zoektocht naar producten waar mijn hart sneller van ging kloppen. Zo kwam ik bij Zuster Evie terecht en heb ik de afslag genomen om deze producten te gaan maken en verkopen. Op de achtergrond was ik nog steeds bezig met onderzoek hoe ik de grutterswinkel het beste vorm kon gaan geven omdat een aantal opties die ik eerder had bedacht niet haalbaar bleken. De financiële kant was lastiger voor elkaar te krijgen om in 1x een pand te kunnen huren en vullen. Dan dus maar op zoek hoe ik in kleine stappen toch daar terecht kon komen bij wat ik voor ogen had

Tijdens mijn franchise van Zuster Evie heb ik vele dingen geleerd, maar daar ben ik er ook achter gekomen wat ik niet wil en heb daarop keuzes gemaakt. Voor het financiële plaatje niet altijd even handig, maar wel daarmee dicht bij mezelf gebleven. Zo heb ik wel een aantal opdrachten voor kerstpakketten gemist omdat een goed lijkende samenwerking dit niet bleek te zijn. De manier hoe mensen met elkaar omgaan is voor mij heel belangrijk is uit deze ervaringen gebleken.

Het maken van de Zuster Evie producten vond ik op zich heel leuk om te doen maar het contact met de mensen op jaarmarkten en braderieën vond ik leuker. De leuke gesprekjes aan de kraam om daarmee tussen de regels door te horen wat mensen zoeken en dan te adviseren gaven me energie. Hierdoor kreeg het idee van de grutterswinkel op de markt in plaats van in een winkelpand met hoge kosten een boost.
Zoeken dus naar de informatie die nodig is om op weekmarkten te kunnen staan in de buurt.

En zo wil het toeval (eigenlijk bestaat toeval niet maar gebeuren dingen op het moment dat je er klaar voor bent ;)) dus dat ik tijdens een zomerbraderie langs een kruidenkraam van de weekmarkt liep die beschikbaar was ter overname. En wat is er dan mooier om je eigen producten die te maken hebben met voedsel samen te voegen met een kruidenkraam die al een klantenkring heeft opgebouwd? Niets !!!

En zo was de Grutterswinkel op de weekmarkt ineens een feit met kruiden, specerijen, losse thee en Zuster Evie producten.

Inmiddels sta ik nu bijna 2 jaar op de markt en is het assortiment een stukje uitgebreider geworden. De producten van Zuster Evie zijn echter bijna allemaal uit het assortiment omdat het maken van de producten en het op de markt staan niet meer te combineren was.
Was in het begin een kraam van 4 meter breed nog genoeg. Nu heb ik al 8 meter breed nodig waarvan zelfs 4 meter met verschillende ‘etages’ om zo nog meer ruimte te creëren.

De zoektocht naar mooie producten is nog steeds bezig ook al zijn er ook plannen om mijn bedrijf op een andere manier te gaan inrichten. Altijd zal het ‘stukje’ kruidenier een belangrijke plek blijven innemen.
Deze andere manier van opzet is nodig om zelf nog een aantal jaar blij te kunnen werken en om mijn doelgroep te vergroten zodat ik niet uitsterf tezamen met mijn oudere klantenkring.

Dit bericht is dan ook bedoeld als de start van een blog over het wel en wee van de winkel

Bijna een lustrum
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *